Ont i hälen, är det hälsporre?

Smärta i hälen är ofta något som kallas för hälsporre. Det är inte alls ovanligt, och ett tydligt symptom är att du känner av en påtaglig smärta under hälen efter en tids träning, speciellt om du har ökat träningsmängden. Ofta kan smärtan komma smygande och med tiden göra sig mer och mer påmind. Smärtan i hälen brukar märkas väldigt påtagligt exempelvis när du kliver ur sängen på morgonen och hälen belastas. Smärtan märks även när du tränar eller har gått mycket, eller om du stått en längre tid.

Orsak

Orsaken till smärtan är en kalkbildning på undersidan av foten vid hälens insida, i närheten av fotvalvet. Den här kalkbildningen uppstår när senan under foten (från hälen fram till tårna) blir överbelastad. Ofta sker det i samband med att du har ökat på träningen, bytt underlag, att du står mycket, eller har utslitna eller dåligt dämpade skor. Kalkbildningen sker över tid och du märker det till att börja med inte alls.
Du kan ganska lätt hitta kalkbildningen genom att du helt enkelt trycker på olika ställen under och på insidan av hälen. På ett specifikt område brukar det då göra väldigt ont!
Hälsporre kallas ibland även för plantar fasciit. Många gånger är det samma sak, men själv tycker jag att hälsporre är koncentrerat till ett specifikt område eller punkt och plantar fasciit kan uppträda lite mer spritt utmed senan under foten, men företrädesvis vid infästningen i hälen.

Behandling

Vad kan man då göra för att dämpa smärtan? Om smärtan har kommit i samband med att du ökat träningen, så prova att dra ner på träningen igen. Försök att inte byta underlag så ofta och välj hellre ett mjukare underlag som elljusspår eller friidrottsbanor, istället för asfalt eller hårda gymnastikgolv. Det är också viktigt med skor som är anpassade till dina fötter och som ger bra med stöd och dämpning för hälen.
Du kan också komplettera med ett par formgjutna sulor efter din fot. Det finns en uppsjö av olika tillverkare och leverantörer, men de inlägg som jag själv har mycket god erfarenhet är från Ortolab. Då laserscannas foten i obelastat tillstånd och en läst skapas. Utifrån den så gjuts inläggen i flera olika lager med mycket gott stöd och dämpning för hälen. Ett annat alternativ som visat sig ha god effekt på just hälsporre är stötvågsbehandling som stimulerar läkningsprocessen med hjälp av tryckvågor.
Har du drabbats av hälsporre är det också viktigt att du stretchar vaderna och stärker senan under foten genom riktade styrkeövningar för dina fötter. Övningar som kan vara ett alternativ är exempelvis linjehopp och askinghopp. Under träning kan du också prova att använda inlägg, s.k. hälkoppar, som en del upplever fungera mycket bra. Att tejpa med coachtejp avlastar en del också.
Mellan träning och i vardagen är det många som kompletterar med tejpning med kinesiologytape för att avlasta och få smärtlindring. Då sitter tejpen på dygnet runt för konstant avlastning och smärtlindring. Vi har skrivit en guide om hur du tejpar hälen vid hälsporre så du enkelt kan tejpa den hemma.

Avslutning

Besvären av hälsporre brukar minska och avta med tiden, men det är viktigt att veta att det kan ta flera månader och ibland upp till ett år innan smärtan försvunnit helt. Om du själv inte får bukt med din hälsporre är ett råd att kontakta en bra terapeut som kan bistå med tips och råd i just ditt fall. Det som jag tycker är det viktigaste att ta med sig här är att tänka på underlaget och dina skor, och att ha en nypa tålamod!