was successfully added to your cart.

KostrådTräningstips

Lite om energi och energiförbrukning

By 14 december, 2013 november 10th, 2014 No Comments

I PRINCIP ALLT vi äter tas upp av kroppen oavsett om vi behöver det eller ej. Det innebär att även om vi precis har avslutat en måltid och alla depåer är fyllda kommer kroppen att fortsätta ta upp energi om vi fortsätter att äta och det överskott som blir lagras som fett. Ett fantastiskt system som gör att människan kan överleva perioder med sämre tillgång till föda.

Då vi har i princip obegränsad tillgång till mat och en allt mer stillasittande tillvaro resulterar det i en obalans i energiintaget då energiintaget ofta överstiger energiförbränningen. Barn som får i sig för mycket eller för lite energi får inte en normal tillväxt. Vuxna som får i sig för mycket energi växer (dock inte på längden) men det tar längre tid att upptäcka.

Då kroppen ständigt har en nedbrytande process (katabol) och en uppbyggande process (anabol) som kostar mycket energi krävs det att kroppen får tillräckligt med energi. För lite energi medför att kroppen drar ned på dessa processer och resultaten i samband med träning kan utebli. Mycket tydligt om du tränar hårt med ett för lågt energiintag – resultatutvecklingen uteblir!

Basalmetabolismen (omsättningen) är den mängd energi som krävs för att hålla kroppens organ och livsviktiga processer igång. Det går åt en viss mängd kilokalorier per dygn för denna process där ett snitt brukar motsvara ca. 1500 kcal/dygn. Utöver det avgör den fysiska aktiviteten hur mycket kcal som förbrukas. Jämför förbränningen för ett stillasittande arbete med totalt ca 2000 kcal per dygn med en elitidrottare som förbränner ca 5000 kcal per dygn. Så man kan säga att den fysiska aktiviteten avgör i mycket hög grad energibehovet och att desto högre intensitet och ju längre tid den fysiska aktiviteten pågår desto högre energiförbrukning under och även efter aktiviteten.

heart_rate_monitor

NÅGRA MYTER KRING mat och kost

Är det inte bra att äta efter kl. 18:00?
Fel: Oavsett vad klockan är så behöver kroppen regelbundet med energi, speciellt efter träning. Med andra ord om träningen slutar 20:00 så ska du självklart äta. Tänk dock på att inte äta och sedan gå och lägga dig direkt då man kan uppleva sömnsvårigheter.

Fettförbränningen ökar om jag promenerar före frukost?
Fel: Studier visar att förbränningen ökar och fortsätter flera timmar om du äter frukost före promenad jämfört med att promenera före frukost.

Promenader bränner mer fett än högintensiv träning?
Fel: Procentuellt sett förbränner du mer fett vid promenad men den totala förbränningen är högre vid högintensiv träning därav får du totalt sett en högre fettbränning som även fortsätter efter ett högintensivt träningspass jämfört med efter en promenad.

Jag blir tjock av att äta kolhydrater?
Fel: Om du gör av med lika mycket kolhydrater som du äter går du inte upp i vikt. Det är balansen av energiintaget som avgör samt om du äter livsmedel med mycket snabba kolhydrater (socker) och inte har en förbränning som ökar risken för viktuppgång.

Med andra ord en balanserad kost där förbränningen motsvarar energiintaget medför ökade möjligheter för en konstant viktkurva. Avvikelser i energiintag och/ eller fysisk aktivitet påverkar din viktkurva uppåt eller nedåt.

maps

Exempel på kaloriinnehåll
Apelsinjuice 2dl 86 kcal
Kaffe 2dl 4 kcal
Öl 5% 2dl 96kcal
Whisky 2dl 444kcal

Kexchoklad 100gr 512kcal
Mjölkchoklad 100gr 555kcal
Chips 100gr 520kcal

Exempel på förbränning (70kg, 30 min)
Promenad 148kcal
Löpning (5min/km) 463kcal
Längdåkning 296kcal
Snöskottning 222kcal

Så om man vill äta gott och dricka gott så kräver det en hel del fysisk aktivitet för att ha balans i energiförbrukningen och bibehålla en konstant viktkurva!

[starbox]

 

Pierre Söderfjord

Author Pierre Söderfjord

Elittränare & Certifierad Massageterapeut på Creativ Friskvård i Linköping AB Pierre är av Linnéuniversitet utbildad Elittränare och av branschrådet Svensk Massage Certifierad Massageterapeut. Pierre driver Creativ Friskvård i Linköping med tillhörande webshop.

More posts by Pierre Söderfjord

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.