Träningsskorna är viktigare än du tror!

Skor har ett bäst före-datum!

Dina träningsskor bär upp hela din kroppsvikt och ska fungera som stötdämpning för knä och fotleder. Därför behöver du ställa krav på att dina träningsskor håller måttet för såväl stötdämpning som stabilisering av din fot. Har du letat längst in i garderoben efter löparskorna så låt dom ligga kvar! Sannolikt har de legat en tid och då ökar risken för att gummiblandningen i skorna har torkat och effekten av stötdämpning och stabilisering reducerats kraftigt. En investering i ett par bra träningsskor är alltid en kostnad, men trots allt en investering i din hälsa i slutänden!

”Har du letat längst in i garderoben efter löparskorna så låt dom ligga kvar!”

Risken om du börjar träna i ett par gamla och väl ingångna träningsskor är att du kommer att känna av den uteblivna eller reducerade stötdämpningen i framförallt dina knän men även i ryggen och fotlederna. Inte helt ovanligt att du även kommer att få känning av dina benhinnor också. Det är ingen bra idé att låna ett par skor av någon annan då löpsteg och fotisättning skiljer sig mellan individer och således är skorna slitna efter ägarens förutsättningar.

Välj inte första bästa

För att hitta ett par bra träningsskor är min rekommendation att du besöker en välsorterad butik med ett antal olika märken och förhoppningsvis erfaren personal. Bestäm dig för en prisklass som du känner att din ekonomi tillåter. Tyvärr är det så att priserna kan variera kraftig och då även kvalitén på träningsskorna. Det betyder dock inte alltid att dyrast är bäst, men det ger en fingervisning om kvalitén i varje fall. Du bör nog räkna med att få betala 800-1.400 kr för ett par bra träningsskor.

”Prova och välj mellan flera olika modeller och märken och gå inte alltid efter utseendet!”

Beroende på din fot har olika märken olika fördelar, dvs. storlekar – längd och bredd varierar, höjden på hälkappan, dämpning, pronation, supination eller neutralt stöd för ditt löpsteg. Prova och välj mellan flera olika modeller och märken och gå inte alltid efter utseendet!

Provspring alltid

Tänk på att det går olika trender i branschen och ibland förekommer säljtävlingar eller liknande så ge akt på om personalen framhåller vissa märken eller modeller före andra. När du väl hittar två till tre modeller som känns bra så provspring på löpbandet i butiken! Alternativt ta en liten sväng utomhus och känn efter hur skon sitter, hur den känns i fotisättningen. Gå lite på känslan här med andra ord!

Vridstyvhet och drop

Har du hittat ett par som känns bra så känn på vridstyvheten – ta tag i hälen med ena handen och i främre delen med andra handen och vrid. Här ska det kännas ett visst motstånd för att skon ska kunna ge en viss stabilitet, vilket är att föredra för de första paren träningsskor.

”För att avlasta vader och hälsenor så bör inte din drop vara under 10 mm”

Jämför även höjden på hälen och främre delen på skon, den så kallade drop. Det är ett mått på höjdskillnaden mellan häl och främre del som anges i millimeter. Ju lägre drop desto planare sko (att jämföra med den tidigare trenden med barfotalöpning eller five finger skor). För att avlasta vader och hälsenor så bör inte din drop vara under 10 mm. Det beror givetvis på din rörlighet i fotled – vad – hälsena, men generellt så brukar en låg drop medföra en del bekymmer med ont i vader, hälsenor och benhinnor för nybörjare eller i samband med ökad träningsmängd.

Fotbäddar och inlägg

Är det så att du sedan tidigare använder fotbäddar eller inlägg i dina skor så väljer du en träningssko med neutralt stöd. Detta eftersom fotbäddarna eller sulorna redan har korrigerat din eventuella pronation eller supination. Vanligast förekommande är att man pronerar, det vill säga att foten faller inåt vilket brukar kännas av på insidan av ditt knä, främre delen av foten (läs mer om Hallux Valgus i ett tidigare inlägg). Om det är så att du känner igen problematiken men inte har eller fundera på att skaffa fotbäddar eller sulor så är min rekommendation att använda fotbäddar från Ortolab. En laserscanning av foten ger en exakt avmätning för tillverkningen av en dämpad fotbädd med mycket god stabilisering i kombination med ett slitstarkt material. Det fungerar mycket bra för dig som även känner av hälsporre eller plantar fasciit.

Detta var några tips på vägen för dig som vill komma igång med din träning och då är dina träningsskor viktigare än du tror!