hallux-valgus

Får du ont vid stortån när du går eller springer?

Har du en knöl på insidan av tån? Pekar stortån inåt mot tå nummer två? Då är det med största sannolikhet början till Hallux Valgus.
 

Symptom

  • Smärta i stortåleden
  • Knöl på insidan av stortåleden
  • Området är rött och irriterat
  • Området ömmar och är tryckkänsligt
  • Stortån pekar inåt

Kännetecken för Hallux Valgus är smärta i stortåleden, ofta i samband med en knöl på samma ställe. Ibland är området rött och irriterat, och det kan också vara tryckkänsligt och ömt. Stortån pekar ofta inåt, vilket i vissa fall gör att det blir ett tryck på tå nummer två. Det i sin tur medför att den tån trycks undan och hamnar ovanför eller under tå nummer tre.

Orsak

Hallux Valgus är ett latinskt namn för sned stortå och beskriver den deformitet som uppstår när stortån börjar peka in mot övriga tår. Hallux Valgus är ärftligt och förekommer oftast hos kvinnor. Orsaken är ofta nedsjunkna främre fotvalv i kombination med pronation (att foten lutar inåt vid gång eller löpning), vilket ger ett tryck vid stortåleden. Nedsjunkna främre fotvalv kan uppstå vid en snabb viktuppgång, som exempelvis vid graviditet. För trånga skor i kombination med en förflyttning av belastningspunkten är en annan orsak.

Behandling

För att lindra symptomen ska man undvika trånga skor – använd gärna bredare skor än vanligt! Om du pronerar kan ett par ortopediska ilägg eller sulor avlasta ytterligare. En pelott kan också användas, vilket är en slags kudde som stödjer och lyfter nedsjunkna och ömmande trampdynor och svaga främre fotvalv. Pelotten är ofta läderklädd och utformad för förfoten. Den är självhäftande och passar i de flesta slags skor. Kom ihåg att en pelott används för att lyfta främre fotvalvet, men det är mycket viktigt att den placeras på rätt ställe! Be därför om hjälp av någon specialist för rätt placering då en felplacerad pelott medför smärtor i foten.
En annan alternativ behandlingsmetod är en så kallad tåspretare. Det är en slags gummibit som placeras mellan stortån och tå nummer två för att avlasta och öka utrymmet mellan dem. Det finns även varianter av ortoser (en plastavgjutning av delar av din fot) som placeras på foten med avsikt att korrigera stortån. Båda dessa alternativ kan ibland upplevas som irriterande eftersom de inte fungerar speciellt bra när man är barfota eller går i strumpor.
På senare tid har även kinesiologytape kommit att användas som en alternativ behandlingsmetod för Hallux Valgus. Eftersom kinesiologytape ökar cirkulationen och samtidigt ger full rörlighet i leder, upplever många en smärtlindring. Tejpningen skapar också ett litet, men fullt tillräckligt utrymme mellan stortån och tå nummer två, vilket ger avlastning och smärtlindring. Den här metoden ger smärtlindring och korrigering dygnet runt – så länge tejpen sitter kvar. Dessutom fungerar denna metod även när du är barfota eller går i bara strumporna.

Tejpning

För att tejpa en Hallux Valgus gör du så här:

  1. Mät ut en bit 5 cm kinesiologytape (från hälen till börjjan av stortåleden. Dela tejpen i 2 st. 2,5 cm bitar (alternativt använd 2,5 cm rulle).
  2. Fäst den första tejpen vid hälens nedre del, vid hälsenan. Korrigera stortån till en neutral position och fäst sedan tejpen på stortåns utsida.
  3. Fäst den andra tejpen ca. 2 cm ovanför den första, starta vid hälsenan. Korrigera stortån till en neutral position och fäst sedan tejpen på stortåns undersida.

När du tejpat foten kommer du se att stortån är korrigerad och att det finns mer mellanrum mellan den och tå nummer två, precis som på bilden här nedan. Låt tejpen sitta upp till 7 dagar, men beroende på personlig hygien och slitage kan den behöva bytas tidigare.
 

tejpa-hallux-valgus(På bilden ser vi hur tejpen applicerats på höger stortå och den lilla, men fullt tillräckliga, korrigering som sker med hjälp av kinesiologytape)