[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]användningsområden för kinesiologytape
Många av er är säkert bekanta med kinesiologytape, ni som följer träningsbloggen har garanterat läst att  det är något jag varmt rekommenderar. Men alla har nog inte stenkoll på hur tejpen egentligen fungerar och när man som vardagsmotionär kan ha nytta av att använda den. Därför tänkte jag här lista mina vanligaste användningsområden för kinesiologytape. Men först lite kort om hur kinesiologytape fungerar:

Kort om kinesiologytape

Tejpen består av vävda bomullstrådar med ett akrylbaserat klister. Sättet som bomullstrådarna är vävda på, i kombination med hur man applicerar den på huden, gör att man får en ökad blodcirkulation i området man tejpat. En ökad cirkulation upplever många ger smärtlindring och det ger även en snabbare läkningsprocess vid skador. Den här cirkulationsökningen pågår hela tiden som tejpen sitter på huden och ger därför effekt dygnet runt. Dessutom är effekten av kinesiologytape helt naturlig och kommer inte av några läkemedel, kemiska ämnen eller salvor som kroppen kan reagera på. En annan fördel med kinesiologytape är att risken för felbehandling är i princip obefintlig. Tejpar du fel så kan effekten bli mindre eller utebli, men skadan eller smärtan blir inte värre. Det är därför jag tycker att kinesiologytape lämpar sig väldigt bra som ett hjälpmedel för exempelvis den enskilde tränaren eller den intresserade föräldern i föreningen.
Men tillbaka till kinesiologytapens användningsområden: Det jag använder kinesiologytape till mest är tejpning för att uppnå smärtlindring och för att försöka snabba på läkprocesser genom cirkulationsökningen som uppstår. Här nedan är fem vanliga situationer då kinesiologytape passar helt ypperligt:

Benhinnor

Har du benhinneinflammation eller andra problem med benhinnorna är kinesiologytape ett mycket bra hjälpmedel. Här kan kinesiologytape ge mycket effektiv hjälp och smärtlindring i kombination med styrkeövningar för vader och rörlighetsträning. Att tejpa benhinnorna är inte en avancerad tejpning, utan väldigt enkel att applicera även för förstagångstejparen. Här finns en guide för tejpning av benhinnorna

Stukade fötter

I den första akuta fasen tejpar jag med kinesiologytape för att minska svullnaden i foten med hjälp av en lymftejpning. I den subakuta fasen tejpar jag med kinesiologytape för stabilisera foten. Allra bäst effekt får du i kombination med styrkeövningar för fotleden. Har du en stukad fot, använd sporttejp vid aktivitet och kinesiologytape mellan aktivitet.

Lårkakor

Här tejpar jag också först med en lymftejpning för att få ner svullnaden i området. I det subakuta skedet när svullnaden har lagt sig kör jag på en smärtkors-tejpning istället. Ett smärtkors ger smärtlindring och ökad cirkulation som får bort slagg och restprodukter.

Bröstrygg

Muskeln M. Rhomboideus (sitter mellan skulderbladen) har många kontorsarbetare problem med då muskeln blir utsatt för mycket statisk belastning vid skrivbordsarbete. Här är det mycket bra att tejpa med kinesiologytape då den kan sitta på under arbetsdagen och öka cirkulationen i området. Det kan också vara bra att samtidigt komplettera med en hållningstejpning för att påverka hållningen positivt.

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge, eller musarm som en del också säger, är en smärta på utsidan av armbågen som ofta uppkommer vid datoranvändande. Kinesiologytape är mycket effektivt även här. Genom att komplettera med korta pauser och stretchövningar med jämna mellanrum under arbetsdagen kan man minska den monotona belastningen av musklerna och få ännu bättre effekt. Här finns en guide för tejpning av tennisarmbåge
Det här är de absolut vanligaste tejpningar jag gör på mottagningen, men det finns oerhört många fler användningsområden för kinesiologytape! Jag rekommenderar verkligen att alla har en rulle kinesiologytape hemma – just för att enkelt få bukt med såna här lättare problem. Som jag skrev i början finns det massor av fördelar med kinesiologytape och det är inte alls krångligt att komma igång! Du kan börja med att kolla in vår tejpskola där vi har några vanliga tejpningar att börja med. Vill du lära dig mer har vi både publicerat boken Lär dig tejpa med kinesiologytape och ett häfte speciellt för fotterapeuter. Dessutom håller vi kurser över hela Sverige! Är det något du undrar över eller tycker verkar krångligt? Skriv gärna en kommentar här nedan så hjälper vi gärna till med tips och råd![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” bg_position=”left top” bg_repeat=”no-repeat” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left”][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]