Handen på hjärtat, har du koll på vad du äter?

HAR D
Många tycker att de har goda mat- och dryckesvanor, men känner ändå att de inte har den vikt de önskar. Ett sätt att få en mer nyanserad bild av sina matvanor kan därför vara att försöka dokumentera vad och hur mycket man äter under en vecka för att se vad man egentligen får i sej.

Matvanekollen

Ett bra hjälpmedel för detta kan vara Matvanekollen. Det är Livsmedelsverkets snabbtest där du fyller i några enkla frågor fördelat på fem sidor och sen får en indexering av hur dina matvanor ser ut. Du får även tips om hur du ligger till och vad du kan påverka ur deras sätt att se på det hela gällande kostvanor. När jag själv testade fick jag en 8, vilket är ett medelbetyg och fick rådet att äta mer fisk och grönt. Något man får ta till sig och försöka påverka med andra ord!
Har du koll på vad du äter?
 
Här ser du även hur bra svenska folkets matvanor är i snitt:
Svenska folkets matvanor

Matdagboken

Med denna nyvunna kunskap testade och utvärderade jag Livsmedelsverkets matdagbok, där man kan registrera sina matvanor för en eller sju dagar. Jag provade sju dagar för att kunna se ett resultat som återspeglar hela veckan inklusive helgdagar, men även för att se om man kunde vara fokuserad på att verkligen fylla i precis allt man stoppade i sig under en vecka. Efter två och en halv dag kunde jag konstatera att det funkade bra att registrera alla måltider, all mat har funnits med, med några få undantag. Istället för att ange allt innehåll i en måltid har det funnits färdiga måltidsrecept som jag använt mig av. Kanske inte 100% rätt innehåll, men det har underlättat och är nog en förutsättning för att det ska bli av. Forskning visar att personer håller fokus på kostregistrering under ca. 3 dagar, sedan avtar fokus och noggrannheten blir sämre. Så ju lättare det är att fylla i sina uppgifter och hålla sej fokuserad, desto bättre! I Matdagboken kan man hela tiden ha koll på sina resultat under resans gång och kan följa ett rekommenderat kaloriintag utifrån ålder, fritid och jobb. En mycket detaljerad sammanställning med råd och förklaringar finns till varje post. Efter sju dagar hade jag lyckats fylla i och registrera allt jag ätit och druckit. En liten svacka under resans gång, men högst temporär då nyfikenheten på resultatet fick vara drivkraften sista dagarna för att få koll på vad jag äter.

Rekommendationer

Om du vill få koll på hur dina matvanor verkligen ser ut så är både Matvanekollen och Matdagboken två bra (och dessutom helt gratis) verktyg som hjälper dej få koll och kunskap om vad du stoppar i dej. Sammantaget tycker jag det är en bra sida med relevant information och ett enkelt sätt att registrera sina kostvanor, oavsett om man väljer Matvanekollen eller Matdagboken. Vill jag veta mer eller läsa mer om specifika områden hittar jag mycket information på Livsmedelsverkets hemsida. För ekvationen är många gånger den att vill du gå ner i vikt så gör av med mer än du stoppar i dig!