Vilken massageform passar mig?
Det finns en hel del olika former av massage att välj mellan nu för tiden – eller vad sägs om thaimassage, hot stone-massage, andningsmassage, svensk massage osv osv osv. Det är inte alltid helt lätt att veta vad de olika massageformerna innebär och vilken som passar för vilka personer, eller vid vilka problem. Här nedan tänkte jag gå igenom de fem olika massageformer som vi erbjuder hos oss och förklara lite vad som skiljer dem åt så du har lite lättare att välja vilken du ska boka.
(Är du fortfarande är osäker på vilken massageform du behöver – ring oss innan du bokar så hjälper vid dig! 013-13 41 00) 

 KLASSISK MASSAGE

 • För dig som vill förebygga problem, eller åtgärda någon muskelproblematik

Klassisk massage är bra för att förebygga problem, eller hjälp vid problem som nackspärr, tennisarm, ryggskott eller ischiasproblem. I den klassiska massagen vill man uppnå cirkulation i musklerna, vilket är en förutsättning för en god läkning! Cirkulationen får vi med hjälp av olika tryck och grepp, men även med mängden olja vi använder oss av. Vill vi komma djupt ner i musklerna används en mindre dos olja – för att helt enkelt få bättre grepp och friktion.
Under en klassisk massage kan du välja om vi ska fokusera på bara ett område som exempelvis ryggen, eller om vi ska ta hela kroppen. Det är upp till dig att välja, men det kan va bra att tänka på att en helkroppsmassage tar minst 60 minuter!
I den klassiska massagen kan det ingå vissa tryck, men du ska inte behöver ligga och spänna dig av smärta! Vi försöker vara tydliga under behandlingen med vad vi gör, och om något moment skulle göra för ont är det viktigt att du talar om det! Vid vissa problem ingår även att vi som terapeuter töjer ut den eller de muskler som är involverade i problemet. Lite träningstips och töjtips kan du även få med dig hem om du så önskar!
Som förebyggande behandling brukar vi rekommendera att man går på massage med 4 till 6 veckors mellanrum. Har du redan problem så bör du gå cirka tre täta behandlingar, för att sen dra isär behandlingstiden. Då brukar man få bäst resultat av massagen! Men du behöver inte ha problem med din kropp för att ta emot klassisk massage – det fungerar alldeles utmärkt att ta behandling bara för avslappning eller med ett förebyggande tänk!
När du väljer massagemottagning är det viktigt att välja en certifierad terapeut, så du kan vara säker på att de har de kunskaper som krävs! Våra terapeuter är av Branschrådet Svensk Massage Certifierade massageterapeuter och har därmed en hel yrkesutbildning som är godkänd och kontrollerad. Vi har också flera olika fortbildningar utöver grundutbildningen.

Klassisk massage passar dig:

 • som har muskelproblematik, som nackspärr
 • som vill förebygga problem
 • som vill ha en avslappnande massage som också gör mycket nytta!


 

FIBROMASSAGE

 • För dig med mycket smärta

Den här mjuka massageformen är framtagen för personer med en fibromyalgi-diagnos, men fungerar mycket bra för alla med smärta och som har svårt att komma ner i avslappning. Behandlingen är alltid 60 minuter och hela kroppen, förutom händer och fötter behandlas.
En anpassad aromaolja används tillsammans med varma vetekuddar, filtar och avslappningsmusik i hörlurar – allt för att du ska komma ner i ett så djupt avslappnat tillstånd som möjligt! Det vi är ute efter här är ett påslag av oxytocin – lugn- och ro-hormonet.
Under behandlingen pratas det så lite som möjligt, du ska helst vara tyst och låta musiken, massagen, värmen och doften göra sitt. Greppen som används är framtagna för att inte trigga igång smärta. Det är stora och få rörelser som används utan tryck. Efteråt är det vanligt att du blir lite trött och frusen, för att lite senare upptäcka att ny energi uppstått.
En del väljer att gå flera täta behandlingar för att på så sätt få en lång period då de mår bättre och inte behöver massage. Andra går regelbundet hela tiden. Du får helt enkelt prova vad som passar dej bäst!
(Jag har skrivit om fibromyalgi tidigare, läs mer HÄR)

Fibromassage passar dig:

 • som har en fibromyalgi-diagnos, eller…
 • som har problem med mycket smärta och värk


 

IDROTTSMASSAGE

 • För dig som idrottar på elitnivå eller som vanlig motionär!

När man tränar uppstår ibland överbelastningsproblematik i muskler och leder. Du kanske blir kort i musklerna och känner dig stel och får problem med exempelvis benhinnor, vader eller axlar. Då passar idrottsmassage utmärkt!
Idrottsmassage är också bra inför en stor match eller tävling för att fräscha upp musklerna och transportera bort slaggprodukter och skräp som samlats i musklerna under träning. Idrottsmassage är också perfekt efter matchen/tävlingen för att hjälpa till med återhämtning.
I idrottsmassagen ingår ibland muskeltester, töjningar och tejpning med kinesiologytape beroende på hur just din situation ser ut. Själva massagen kanske enbart sker på ett begränsat område, som exempelvis vaderna, om vi kommit fram till att det är där problemet sitter för dig. Oftast använder vi en Arnicaolja som främjar cirkulationen, och så avslutar vi behandlingen med liniment. Ett fastare handlag med djupare tryck kan förekomma under denna massage, jämfört med den klassiska massagen.

Idrottsmassage passar dig:

 • som har en träningsrelaterad skada
 • som vill fräscha upp musklerna inför tävling/match
 • som vill få hjälp med återhämtning i musklerna


 

ANDNINGSMASSAGE enl. LOTORPSMETODEN

 • För dig med andningsrelaterade problem

Den här massageformen är speciellt för dig med andningsproblem av olika slag. Du kanske går omkring med en hög bröstandning på grund av stress, eller har astmaliknande symptom.
Här mäts din bröstkorg före och efter behandling för att se om någon förändring skett av massagen. Andningsmuskulaturen masseras igenom på både fram och baksida. Du får med dig andningsövningar hem som du bör göra regelbundet.
Metoden bygger på tre behandlingar med tre veckors mellanrum. Däremellan utför du dina övningar hemma kontinuerligt. Behandlingen är alltid 60 minuter lång.

Andningsmassage passar dig:

 • som har andningsproblem på grund av astma
 • som har andningsproblem på grund av stress
 • som har fel andningsteknik av olika anledningar


 

VARM OLJEMASSAGE

 • För dig som vill ha en avslappnande stund

Här får du en behandling med uppvärmd aromaolja, citrusdoft eller lavendel!
Denna behandling syftar främst till att få en djupavslappnande upplevelse och återhämtning. Den varma oljan gör i sig att du lättare kan slappna av. Även dofterna gör sitt. Citron piggar upp och lavendel lugnar ner.
Vid oljemassage använder vid mycket mer olja än i en klassisk massagebehandling, vilket gör att man inte kommer lika djupt ner i musklerna. Vi använder även varma vetekuddar för att få den varma avslappnande känslan att stanna kvar. Värmen från dessa gör också att kroppen lättare absorberar den nyttiga oljan.
Behandlingen syftar främst till att inte trigga igång det onda, utan ta fram det som gör att man slappnar av; lugn- och ro-hormonet oxytocin.
Denna behandling är en uppskattad present att ge bort till någon du tycker om. Eller om du själv befinner dej i en stressad situation i livet och behöver ladda batterierna och fylla på med ny energi. Oljan vi använder här är Medevisalvans ekologiska olja.

Varm oljemassage passar dig:

 • som behöver stressa av och varva ner
 • som vill unna dig en skön och avslappnande massage
 • som vill ge bort en uppskattad present till någon du tycker om


 
Som du märker finns det en massageform för alla och det kan vara bra att fundera på vad det är du vill få ut av din massage innan du bokar din behandling. Och glöm inte bort att berätta det för din terapeut också, så han eller hon kan lägga upp behandlingen på bästa sätt för dig!