Blir jag vad jag äter?
Det finns en uppsjö av olika dieter för närvarande. LCHF, Atkins, Stenålderskost och 5:2 är några som har varit i ropet den senaste tiden. Några andra dieter som var populära tidigare är exempelvis juicedieten, fastametoden, flygvärdinnedieten och bananbantning. Jag förstår att det inte alltid är lätt att göra ett aktivt val när det gäller kost. För vad ska man tro på egentligen och vad passar mig? I slutändan handlar det dock om att du måste göra ett aktivt val att äta förnuftigt för ja, du blir vad du äter!

Jag äter mycket vitt bröd och pasta, blir jag tjock då?

SVAR: Nej, du blir inte tjock av pasta om du äter en lagom mängd! Det är precis som med alla andra former av mat. Pasta och bröd innehåller mycket kolhydrater som ger mycket energi. Kroppen får även energi från fett och protein i mat. Du gör av med energin genom att röra på dig i form av vardagsmotion och träning. Håller du en jämn balans mellan intag (mat) och uttag (motion) kommer du att hålla vikten i balans. För att minska i vikt måste du minska intaget och öka uttaget.

Jag äter mycket frukt, är det nyttigt?

SVAR: Enligt Livsmedelsverket är det bra att äta ca 500 gram frukt och grönsaker per dag. En bra fördelning är hälften av varje. En fördelning kan vara tre frukter fördelat under dagen och grova grönsaker som broccoli, vitkål, blomkål eller morötter vid två tillfällen per dag. På så sätt får du i dig viktiga näringsämnen som fibrer, folat/ folsyra, vitaminer, kalium och antioxidanter.

Jag äter ofta fika och sötsaker efter maten, kommer jag aldrig kunna bli av med min övervikt då?

SVAR: Nej, sannolikt inte! Då kalorimängden är så pass hög i fika och sötsaker så kommer med största sannolikhet ditt totala intag under dagen att med råge överstiga ditt totala uttag under dagen så att du kommer att ha ett överskott av kalorier varje dag. Detta medför då en viktuppgång över tid istället för en reducering av din vikt. Sluta med fika och sötsaker och se över ditt totala intag respektive uttag för att få ett underskott av kalorier under dagen vilket medför en viktreducering över tid. Dessutom kommer du att må bättre om du drar ner på mängden fika och sötsaker.

Jag äter inga kolhydrater, kommer jag bli smal nu?

SVAR: Det beror på den totala mängden kalorier du äter (intag) i förhållande till det totala antalet kalorier du förbränner (uttag). Är det så att du ersätter kolhydraterna med andra energikällor som fett eller protein men med oförändrat antal totala kalorier så blir du inte smalare. Men de flesta som drar ner på antalet kolhydrater minskar dock i vikt. Det blir att jämföra med den så kallade LCHF metoden (Low Carbs High Fat) där du ökar mängden fett och protein för att få en högre grad av mättnadskänsla och drar ned på antalet kolhydrater. För det är så att snabba kolhydrater som finns i t.ex. socker, vitt mjöl, vit pasta ger lägre mättnadskänsla, högre blodsocker och triggar sötsuget vilket ofta innebär att du äter mer istället.

Jag äter massor av proteiner, kommer jag bygga stor muskler då?

SVAR: Nej, du måste träna också. Bara genom att äta mer protein kommer du inte att bygga mer muskelmassa. Kroppen måste utsättas för träning och då framförallt styrketräning. Då sker en överbelastning av muskeln och kroppen vill då möta den belastningsökning som sker genom att öka muskelmassan. Kontinuerlig styrketräning i kombination med ett ökat proteinintag och i övrigt sund kosthållning ger ökad muskelmassa. Mängden protein du behöver äta är ca 1,5gram per kg kroppsvikt. Med andra ord om du väger 50 kg behöver du få i dig 75 gram protein per dag. Protein finns i kött, fisk och fågel men även i ägg, ost, baljväxter och bönor.

Vill du äta lite förnuftigare?

Några allmänna råd att följa är att:

  • Dra ned på mängden kolhydrater som finns i t.ex. vitt bröd och pasta för att hålla ett jämnare kaloriintag
  • Öka mängden frukt, bär och grönsaker till 500 gram per dag för att få i dig viktiga näringsämnen
  • Minska på mängden fika och sötsaker för att gå ned i vikt och få en sundare kosthållning
  • Den totala mängden kalorier påverkar din vikt, drar du ned på kolhydraterna ökar oftast möjligheterna att gå ned i vikt
  • Ät 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt i kombination med styrketräning om du vill öka din muskelmassa

Det här är mina personliga reflektioner i detta ämne och det är alltid upp till varje individ att vara delaktig och ansvarig för de val som görs i livet! Har du några funderingar kring kost och motion? Skriv gärna en kommentar!