Fem snabba kosttips

Här kommer 5 tips på hur du kan förändra och påverka dina kostval för ett hälsosammare liv.

För dig som kommit till ett vägskäl och börjat inse att du vill förändra och påverka din livsstil kan kosten ha en stor betydelse. Jag har själv lagt om kosten ganska mycket under de senaste fem åren med goda resultat. Jag upplever att min mage fungerar bättre, blir inte slö och trött efter maten, drabbas inte av ”paltkoma” efter maten, känner mig inte proppmätt efter en måltid och har även börjat äta mindre portioner och mer regelbundet.
Tänkte här ge fem tips på hur du kan förändra och påverka dina kostval för att få en ny inriktning i din syn på kost.

1. Ät mer grönsaker

Jag har gått över till att äta mer vegetariskt, äter dock kyckling och fisk några gånger i månaden. Men huvuddelen av kosten består av vegetariska rätter. Detta för att få i mig mer fibrer, vitaminer, spårämnen, enzymer, flavonoider och antioxidanter vilket har visat sig ge lägre risk för hjärt – kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Jag gör ett aktivt val och väljer ekologiska och gärna närodlade grönsaker.

2. Ät mindre kött

Jag har dragit ner betydligt på köttkonsumtionen. Äter inte rött kött som nöt eller gris (med tanke på den ökade risken för tarmcancer) och den miljöpåverkan som köttproduktionen innebär. Även användandet av antibiotika och hormoner påverkar mitt beslut i detta val. Här finns det dock ekologiska och närproducerat kött som är betydligt bättre än importerat kött. Men jag kan personligen konstatera att jag mår bättre av att inte äta rött kött därav mitt val.

3. Undvik vitt mjöl

Kan jag välja så undviker jag vetemjöl då det påverkar min mage negativt. Jag upplever att magen blir mer uppblåst och att magen är mer orolig. Tycker även att jag en känsla av stinnhet uppstår mer påtagligt än annars. Så ett aktivt val är att undvika vetemjöl för att få i mig mindre gluten. De vanliga symptomen för glutenintolerans är diarré, svullen mage, förstoppning och magsmärta.

4. Undvik raffinerat socker

Socker i alla former försöker jag dra ner på eller undvika, alternativt byta mot honung, sirap eller möjligen råsocker. Då socker innehåller mycket kalorier är risken stor att överskottet lagras som fett. För mycket socker ökar även risken för hjärt – kärlsjukdomar. Dricker inga former av läsk eller energidrycker då de innehåller mycket socker i koncentrerad form vilket medför att man får i sig väldigt mycket socker på kort tid. För mycket socker ökaräven risken för diabetes typ 2. Av dessa anledningar undviker jag socker.

5. Planera dina måltider

För att kunna hålla en tänkt kosthållning över tid krävs det ett visst mått av planering. Det går inte att komma hem från jobbet och vara jättehungrig och titta i kylskåpet för att sedan börja laga mat. Ryggmärgsbeteendet bara skriker efter snabba kolhydrater så tar man det som finns till hands och går fortast att laga. Typ pasta, smörgåsar och liknande. Med lite planering och förberedelser så vet du i förväg vad du ska äta och när. Jag försöker äta sex gånger per dag för att hålla ett jämnt kaloriintag över dagen och blodsockret på en jämn nivå för att inte få några dippar som medför ”konstiga” beslut. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmat fördelar jag mina måltider på. Vissa avvikelser förekommer givetvis men på det hela taget försöker jag hålla detta.
Se det här som lite inspiration och inte några pekpinnar. Kom ihåg att det är mitt val som berättas här och du är själv delaktig och ansvarig för dina val. Både när det gäller din kost men även dina motionsvanor. För så är det nämligen att kost och motion är vad som krävs för att få till ett hälsosamt liv men beslutet och valet är ditt!