Fibromyalgi och kinesiologytape
För flera år sen fick vi frågan om det gick att behandla fibromyalgi med hjälp av kinesiologytape. Eftersom vi redan då använde oss av både kinesiologytape och fibromassage så beslöt vi att prova oss fram på våra kunder och flera har fått en positiv reaktion av behandlingen. Smärtan går sällan att ta bort helt, men man kan komma till ett läge då man kan minska de smärtstillande medicinerna och få ett tillstånd som upplevs hanterbart. Det är också ett lätt sätt att kunna göra något själv åt sin situation!

Vad är fibromyalgi?

Fibromyalgi är en kronisk smärta som finns i hela kroppen. Smärtan flyttar många gånger på sig och förändrar sig. Ömma punkter är det vanligaste kännetecknet – så kallade tender points. Muskler och muskelfästen som är hårda och ömmar vid beröring är också vanligt. Tyvärr verkar denna sjukdom vara kronisk och de allra flesta får hitta ett sätt att hantera sin smärta på.

Hur kan man lindra smärtan?

Fibromassage

Fibromassage är ett bra sätt att lindra smärtan på och få perioder då man mår lite bättre. En del går regelbundet på fibromassage för att kunna hantera sin vardag. Andra går koncentrerat i perioder och då mycket täta behandlingar för att få längre perioder med en hanterbar smärta däremellan. Detta är väldigt individuellt och man får helt enkelt prova sig fram vad som passar bäst.
Fibromassagen är framtagen speciellt med hänsyn till de ömma punkterna som följer med diagnosen och de grepp och tryck man arbetar med är anpassade därefter. Det ingår även värme och särskild avslappningsmusik i behandlingen för att få patienten så avslappnad som möjligt.

Träning

Träning och rörelse har visat sig mycket bra för fibropatienter, men det är viktigt att anpassa träningen efter den egna individens förutsättningar och dagsläget. Kanske mer pauser i sin träning och inte så högintensiv träning är att föredra men även här är det väldigt individuellt. Rörelse är viktigt!

Avslappning

Meditation och avspänningsövningar kan vara ett sätt att hantera den kroniska smärtan som hela tiden stjäl energi och kraft. På senare tid har många börjat se över sin kosthållning också. Att försöka dra ner på tillsatser i maten kan vara ett sätt att nå en smärtfriare vardag.

Kinesiologytape

Kinesiologytape består av vävda bomullstrådar med ett akrylbaserat klister. Sättet som bomullstrådarna är vävda på, i kombination med hur man applicerar den på huden, gör att man får en ökad blodcirkulation i området man tejpat. En ökad cirkulation upplever många ger smärtlindring, vilket är bra för fibropatienter.
Den här cirkulationsökningen pågår under hela tiden som tejpen sitter på huden och ger därför effekt dygnet runt. Dessutom är effekten av kinesiologytape helt naturlig och kommer inte av några läkemedel, kemiska ämnen eller salvor som kroppen kan reagera på. Det är också en fördel för fibropatienter, då de många gånger är känsliga för mediciner som ofta kan ge mag/tarm och hudproblem som biverkan.
En annan fördel med kinesiologytape är att risken för felbehandling är i princip obefintlig. Tejpar du fel så kan effekten bli mindre eller utebli, men smärtan blir inte värre. Därför är det inga problem att prova sig fram med tejpen och se vad som funkar bra. Vi har sett väldigt goda resultat med kinesiologytape på många av våra fibropatienter!
(Läs mer om kinesiologytape och dess användningsområden HÄR)

Hur tejpar man vid fibro?

Smärtkors

Smärtkorset är en bra tejpning att lära sig om man har fibromyalgi . Då sätter man ett kors över de smärtande punkterna och låter den sitta fem till sju dagar, luftar huden någon natt och sedan börjar om igen.
Är det större muskelgrupper som är involverade använder man sig av de tejpningarna som är framtagna för de musklerna. Vid de små smärtpunkterna så kan man klippa tejpen i mindre delar eller använda sej av 2,5cm tejpen.
Tejpning – Smärtkors

 Tejp

Har du väldigt känslig hud rekommenderar jag att du använder Kindmax Soft, som är en tejp med ett mildare klister med lägre vidhäftningsförmåga. Däremot kan den vara lite klurigare att applicera då den är stretchbar både på längden och bredden. För tejpkors och mindre smärtpunkter är annars Kindmax 2,5cm en jättebra tejp (den kommer dessutom i 2-pack, så den räcker länge!).

 Sammanfattning

Tejp är ett bra komplement till annan fibrobehandling som t.ex. fibromassagen. Med tejpen kan man behandla sig själv mellan dessa behandlingar och därmed kanske inte behöva gå på övriga behandlingar så ofta. Det finns även de som har sådan värk att de inte kan ta emot fibromassage och då är tejpen att bra sätt att behandla sig själv. Dessutom finns inga biverkningar med användning av tejpen, så jag tycker absolut att det är värt att testa!