Mina tankar kring kost

Mina tankar kring kost

Jag får villigt erkänna att kost och motion har en stor del i min tillvaro. Dels genom min profession, men även på min fritid. Jag försöker numera göra aktiva val både när det gäller innehållet i min träning, men även innehållet i den mat jag äter.
Varför detta intresse? Då jag träffar så många människor med livsstilsrelaterade sjukdomar har det blivit mer eller mindre självklart för mig att själv aktivt försöka förebygga dessa genom medveten kosthållning och motion.

Min bakgrund

Under hela min uppväxt har träning i olika former förekommit men har de senaste femton åren kommit att prioriteras alltmer. Dels tack vare den känsla av välbefinnande och välmående som uppstår i samband med träning. Men också på grund av känslan av att känna sig piggare, må bättre, färre sjukdagar och, förhoppningsvis en frisk kropp som ska vara funktionsduglig i många år till.

”När det var riktigt festligt kunde det serveras inlagda päron med vispgrädde!”

Kosten däremot har fört en mer alldaglig tillvaro fram tills för några år sedan. Som säkert många känner igen sig i hade jag en uppväxt där grönsaker var dekoration ihop med lövbiff och pommes frites i radhuset en lördagskväll eller kokta morötter ihop med fläskkotlett, sås och potatis på söndagsmiddagen. När det var riktigt festligt kunde det serveras inlagda päron med vispgrädde! Då arv och miljö många gånger präglar ens uppväxt så har kunskapen således varit tämligen begränsad när det gäller grönsaker i annan form än som dekoration.

Min kost

Men sent ska syndaren vakna som det heter så för några år sedan kom vi att förändra kosthållningen ganska så tvärt. Från att ha ätit det mesta i såväl snabbmat som halvfabrikat till att numera äta, i den mån det går ekologiskt, vegetariskt och helst utan onödiga tillsatser. Numera kan jag utan vidare tillaga och servera måltider med övervägande vegetariskt innehåll, utan tillsatser och helt ekologiska råvaror. Tiderna har förändrats och vi har en helt annan tillgång till färska grönsaker och frukt, i princip året runt att jämföra med under min uppväxt.
Det är alltid upp till individen att själv vara delaktig i sina val av kostinriktning och kostinnehåll och genom dessa aktiva val kommer vi att påverka livsmedelsproducenterna i denna riktning. Sannolikt har det skett en förändring då utbudet av ekologiska varor och grönsaker stadigt ökar. Vilket jag personligen tycker är mycket bra.

”Numera läser jag alltid innehållsdeklarationen på livsmedel och försöker i princip undvika sådant som jag inte känner igen, förstår eller vill undvika.”

Numera läser jag alltid innehållsdeklarationen på livsmedel och försöker i princip undvika sådant som jag inte känner igen, förstår eller vill undvika. Vi har väckt ett intresse för att odla grönsaker själva för att under sommarhalvåret vara producenter av vår egen kost i den mån det går. Bara för att kunna känna den tillfredsställelse som uppstår när man kan gå ut och plocka ihop och tillaga en hel måltid från sin egen odling.
Så blir du vad du äter? Sannolikt påverkas vi av det vi utsätts för och kan vi minska utsattheten av tillsatser, kemikalier, antibiotika och liknande genom aktiva val av vår kosthållning så är jag övertygad om att vi kommer att må bättre och ha ett friskare liv i slutänden.

Sammanfattning

Det här var mina högst personliga reflektioner kring kost, och därför kommer mina personliga tankar fö att hålla en hälsosam kosthållning:

  • Ät ekologiskt, för att slippa onödiga tillsatser och bekämpningsmedel
  • Ät mindre halvfabrikat och snabbmat, för att slippa tillsatt socker, onödigt mycket salt och transfetter
  • Ät mer frukt och grönsaker, för att få i dig mer fibrer och näringsämnen
  • Ät en blandad kost i måttliga mängder
  • Ät mindre av raffinerade produkter som t.ex. vitt socker, vitt bröd, vit pasta, vitt mjöl
  • Ät mer av fullkornsbröd, pasta på bönor, kikärtor, ärtor osv.
  • Var delaktig och ta ansvar för din framtida livskvalitet genom aktiva kostval

Hur tänker du kring kost och mat? Har du ändrat dina kostvanor – till det bättre eller sämre? Har du några tips på hur du gör för att kunna äta lite hälsosammare? Kommentera jättegärna!