Nyttigare snacks du kan göra själv!

Nyttigare snacks du kan göra själv

Är det nyttigt med nötter? Kan man äta hur mycket frukt som helst? Många frågor och funderingar blir det om huruvida något är nyttigt eller onyttigt. De flesta vet säkert att frukt är nyttigare än godis och att nötter är nyttigare än chips och att vatten är nyttigare än läsk. Men därifrån till att verkligen göra ett aktivt val är ofta steget lite längre. En del faller in i gamla vanor och det går av ren rutin att chips, läsk och godis åker med i samband med veckohandlingen, tyvärr är det svårt att bryta gamla invanda mönster och vanor men det är aldrig försent. Många hävdar att det tar upp till 12 veckor med upprepade aktiviteter för att bryta gamla vanor och introducera nya vanor.
Jag tänkte därför ge några förslag på snacks som du enkelt kan göra själv och som trots allt är ett nyttigare alternativ. Därmed inte sagt att du kan äta hur mycket som helst av det! Som alltid är det den totala mängden energi som avgör hur mycket du bör stoppa i dig vid varje måltid och av varje ingrediens. Men hur som helst här kommer några alternativ som jag själv gör och bjuder på.

1. Blåbärsglass på kvarg

Blanda 5dl ekologisk kvarg med 250 gr ekologiska frysta blåbär i en skål. Blanda ihop allting för hand med hjälp av en sked eller med en stavmixer om du vill ha en slätare smet utan bärbitar. Servera direkt, gärna med lite riven kokos på. Går bra att frysa och äta senare.

2. Dadel och cashewbollar

Blanda 10 st. urkärnade dadlar eller aprikoser med 1dl cashewnötter, 1dl sötmandel, 1dl jordnötter, ½dl kokosflingor i en matberedare. Mixa ihop till en smet. Forma och rulla till små bollar, avsluta med att rulla bollarna i riven kokos. Förvaras i kylskåp eller i frysen. Vill du ha lite mer smak så tillsätt 1msk kaffe eller 1msk limesaft.

3. Grönkålschips

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda 2msk olivolja, 1tsk sambal oelek och 1krm salt i en skål. Blanda ner ca. 400 gram grönkålsblad i oljan och blanda ordentligt. Lägg ut grönkålsbladen glest på en långpanna. Tillagas mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter. Ett tips är att öppna ugnsluckan ibland för att släppa ut fukten som bildas inne i ugnen. Om inte all grönkål f¨år plats så kör en plåt till efteråt. Låt svalna och servera till fredagsmyset.

4. Fruktsallad med yoghurt

En klassiker men min favorit för tillfället!  Skala och skiva en banan och ett äpple, lägg i en djup tallrik. Krydda med lite kanel och blanda i 1dl ekologisk naturell turkisk yoghurt. Ät direkt! Går lika bra med päron, ananas, mango osv.

5. Honungsrostade cashewnötter med garam masala

Värm upp en stekpanna och häll i 1dl cashewnötter, 1dl jordnötter och 1dl sötmandel. Rosta några minuter och tillsätt 2msk honung och 1tsk garam masala. Rör om ordentligt någon minut, häll upp och sprid ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna innan servering.
Det var några exempel på lite olika snacks eller mellanmål som kan vara ett nyttigare alternativ att testa om andan faller på. De flesta ingredienserna kan du byta ut mot andra bär, nötter eller frukter, lite efter tycke och smak!