sa-har-blev-jag-av-med-min-pollenallergi
När jag växte upp fick jag diagnosen astma och allergi. Jag var överkänslig mot bland annat damm, kvalster, hö, häst och katter. Det medförde att jag hade mycket besvär vid mina somrar på farmor och farfars bondgård. Vi kunde inte ha några husdjur och det var besvärliga vårar. Men så här i vuxen ålder kan jag ända inte minnas att det var ett stort problem. Kanske för att minnet sviker eller för att de mediciner som fanns då fungerade.
När jag var i slutet av tonåren upplevde jag att mina besvär minskade och att det som kvarstod var framförallt min känslighet mot katter och pollen.
Senare i vuxen ålder har besvären kommit tillbaka och jag tycker de blev mer och mer påtagliga. Jag kände även av hyacinter eller liknande blommor med stark doft. På den tiden var vårt lantställe beläget i en naturskön miljö med mycket björkar och då var våren en besvärlig tid med mycket irriterade ögon och rinnande näsa. Jag använde regelbundet ögondroppar, nässpray och tabletter för att lindra besvären av framför allt björkpollen under våren och även i samband med besök hos bekanta med katter.
Efter att ha varit på en föreläsning med Tommy Svensson om tillsatser i våra livsmedel så började vi tänka om hemma. Efter att ha inventerat kyl, frys och skafferi så blev det en utrensning av sällan skådat slag. Det blev i princip inga halvfabrikat eller liknande livsmedel med tillsatser kvar. Vi hade sedan tidigare lagt om vår kost och börjat äta mer vegetariskt och utesluta rött kött. Nu blev det ytterligare en omställning i kosthållningen. Numera försöker vi undvika livsmedel med tillsatser och köper ekologiskt, KRAV-märkt samt försöker laga all mat från grunden.
Några reflektioner i samband med vår omställning av kosthållningen:

  • Planera dina måltider i förväg

  • Det tar lite längre tid att laga mat

  • Hållbarheten är kortare på flera livsmedel om du utesluter tillsatser som t.ex. konserveringsmedel

  • Lär dig laga rätter som är helt eller delvis vegetariska

  • Det kostar lite mer pengar att handla ekologiska eller KRAV-märkta livsmedel

Utöver att lägga om kosten så fortsätter jag att träna regelbundet, äter tillskott i form av Omega 3 kapslar (torskleverolja), D-vitamin och Zinktabletter.

Resultatet?

Resultatet av detta är att jag för andra året i rad nu inte upplever några som helst besvär i samband med att pollensäsongen är här. Jag har inte behövt ta några tabletter, ögondroppar eller nässpray överhuvudtaget. Jag kan besöka och klappa katter utan någon som helst reaktion. Om detta beror på förändrad kosthållning, tillskotten eller uteslutningen av rött kött vet jag inte.
Jag kommer inte i detalj ge mig in i någon debatt om forskningsresultat, studier eller liknande i ämnet utan kommenterar bara utifrån egna upplevelser. Så det är att betrakta som högst ovetenskapligt men självupplevt.
Men jag kan oavsett vilket ändå konstatera att så här blev jag fri från min pollenallergi och att jag återigen kan njuta fullt ut av våren och behöver inte bekymra mig om hur allvarlig pollensäsongen är eller kommer att bli!
Dela gärna med dig av dina erfarenheter, tankar och funderingar i ämnet här nedanför!