Vad finns det för olika sorters kinesiologytape och när ska man använda sig av de olika sorterna?

Kinesiologytape utvecklades av Dr Kenzo Kase i Japan för snart 25 år sedan, metoden har blivit en standard inom rehabtejpning över hela världen. Tejpen överför en s.k ”positiv sensorisk information” till kroppen och därigenom anses läkningsprocessen gynnas.

Det finns flera olika sorters kinesiologytape, men de är alla uppbyggda på ungefär samma sätt. Tejpens unika material ger oftast en omedelbar effekt efter appliceringen. Till skillnad mot vanlig coachtejp så ger kinesiologytape full rörlighet i såväl muskler som leder men med en bibehållen stödfunktion. Då tejpen kan sitta på dygnet runt ökar möjligheten till kontinuerlig läkprocess mellan andra behandlingar vilket kan förkorta rehabiliteringstiden.

Kinesiologytape bildar små veck eller upphöjningar under huden och därigenom minskar trycket mot smärtområdet, en ökad cirkulation fås och en smärtlindring uppstår i många fall. Tejpen kan användas till bla. följande: muskelvärk, muskelspänning, stukningar, mus/tennisarm, idrottsskador mm.

Bredder

Kinesiologitejp finns vanligtvis i 5cm bredd, vilket är den som används mest. Det finns också i 2,5cm och 7,5cm bredder där 2,5cm används mest till barn, händer och fötter men även till tejpning av t.ex. revben. 7,5cm används mest vid större ytor som lår och rygg, vi använder den mest i samband med bristning/ sträckning baksida lår. Men även som komplement till en del ryggtejpningar.

Längder

Kinesiologytape förekommer också bredder om 10cm och 3,8cm men dessa är inte alls vanligt förekommande på den svenska marknaden. De längder som är vanligast är 5m och 32m. Kinesiologitejp med 2,5cm, 5cm och 7,5cm bredd finns i 5m längder och 5cm bredd finns även i 32m längder. Det förekommer också en uppsjö av olika färger på kinesiologytape men de i särklass vanligaste färgerna är svart, rosa, ljusblå och beige. Utöver dessa finns även gul, röd, orange, grön, mörkblå, vit, lila samt egenkomponerade mönster.

Färdigklippta applikationer

Det finns även en variant av färdigklippta applikationer, dessa är tänkta att vara enkla att applicera och är färdiga för t.ex. knä, armbåge, axel osv. Praktiskt för dig som inte vill hålla på och klippa själv men lite dyrare om du behöver byta ofta. Levereras oftast i enstycksförpackningar i svart, rosa och ljusblått. Precuts finns även på 5m rulle, då är den fördelad på 25cm längder och är möjliga att riva av utan att klippa samt delbara på längden så det blir 2,5cm bredd på tejpen. Praktiskt att ha i medicinväska om man behöver tejpa snabbt och vill undvika att klippa med sax.

Tillbehör

Medicinsk hårhyvel är ett mycket bra tillbehör som kan med fördel användas om det är mycket behåring och för att tejpen ska fästa så bra som möjligt. En riktigt bra sax för att klippa är ett måste. Gärna en teflonbelagd utformad för att klippa kinesiologytape med.

Våra märken

De olika märken och tillverkare som vi för i vår webshop är alla testade och utvärderade av oss i olika miljöer för att motsvara våra krav på produkten. De ska vara latexfria med god vidhäftning och ventilation i kombination med adekvat stretchbarhet. Vi vill även ha ett urval av längder och bredder som matchar den efterfrågan som finns.

Kindmax
Vår storsäljare till privatpersoner, föreningar och kliniker. Finns i en mängd olika färger, bredder och längder. Färdigskurna applikationer och precuts på rulle. Lite mjukare underlagspapp. Används av oss på mottagningen och på våra utbildningar. Mycket prisvärd!

Ares Sports
För dig som ställer lite högre krav på vidhäftning och vill ha en styvare underlagspapp. Fyra olika färger och två olika längder på 5cm bredd. Exklusivare förpackning och lite utförligare instruktioner följer med förpackningen. Säljs framförallt till kliniker och fotterapeuter. Används av oss på utsatta ställen och idrottare.