[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Går man upp i vikt av proteinpulver?

Jag har jobbat mycket tillsammans med fotbollslag, hockeylag och elitidrottare där ett mål med fysträningen för många ofta varit att bygga mer muskler – de måste bli större och väga mer för att prestera bättre. Diskussionen om man går upp i vikt av proteinpulver har då ofta kommit upp. Jag har tidigare inte varit någon vidare förespråkare av just proteinpulver – min åsikt har alltid varit att försöka ta de ”naturliga” vägarna så långt det går – alltså, försök först lägga om kosten för att få i dig mer protein.

Testet

Efter att jag själv la om min kost för cirka två år sen (det började också som en test) till att äta betydligt mer vegetariskt så har jag tappat en hel del i vikt. Mitt proteinintag har därför också sjunkit ordentligt och det har visat sig en rejäl utmaning att komma upp i samma mängd dagliga proteiner som tidigare. Därför valde jag faktiskt att gå ifrån det jag tidigare predikat och göra ett test för att se om jag kunde gå upp i vikt med proteinpulver.

Jag ska påpeka att  det här är ett ganska ovetenskapligt test som utgår från min nyfikenhet, men förhoppningsvis kan det ge dig lite insikt i om proteinpulver kan vara en hjälp för dig eller inte!

Utgångspunkten

Som jag skrev tidigare så gick jag för ett par år sedan över till en mestadels vegetarisk kost, vilket gjorde att jag gick ner i vikt, både i fettprocent och muskelmassa. I våras bestämde jag därför att försöka få upp min muskelmassa igen genom att lägga om träningen med mindre konditionsträning och mer styrketräning. För att ha en utgångspunkt gjorde jag en del mätningar med Inbody 770 som mäter fettprocent och skelettmuskelmassa. Genom de här mätningarna kunde jag konstatera att viktuppgången jag ville uppnå med styrketräningen uteblivit och mängden muskelmassa stadigt sjönk. Jag fick tänka om och beslöt mig istället för att testa och utvärdera möjligheten med proteinpulver.

Mina värden vid starten av testet var:

  • Vikt:  64,2 kg
  • SMM (skelettmuskelmassa): 31,4 kg
  • Fettprocent: 11,9%

Jag justerade även mitt träningsupplägg litegrann. Jag tog bort skivstångsträning och körde istället bara övningar med egna kroppen som belastning. Dessutom körde jag mag- och armprogrammet som jag tipsat om i ett tidigare inlägg. Det här kombinerade jag med reducerad löpträning, men med inslag av andra aktiviteter som promenader och gräsklippning.

Upplägget

Jag drack två skopor (totalt 65 gram) med whey-protein blandat med 3,5 dl vatten, vilket gav 38 gram protein och 247 kcal. Det dracks en gång per dag i samband med träning. Före testet snittade jag ca. 55 gram protein per dag och med detta tillskott närmade jag mig 100 gram per dag. Målet var att komma upp i 1,5 gram protein per kg kroppsvikt per dag (vilket alltså för mig innebar ca. 96 gram protein per dag).

För att kunna hålla koll på alla gram proteiner jag fick i mig varje dag förde jag kostdagbok med MyFitnessPal och registrerade all träning via min Polar M400 och Polar Flow-appen.

[/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”4660,4661,4659,4657″ display_title_caption=”true” layout=”4″ gallery_style=”2″][vc_column_text]

Går man upp i vikt av proteinpulver?

Fem veckor in i testet med proteinpulver gjorde jag en kroppsmätning med inBody 770 igen. Det här var resultatet:

  • Vikt: 66,1 kg (+1,9 kg)
  • SMM: 32,2 kg (+0,8 kg)
  • Fettprocent: 12,2% (+0,3%)

Jag hade alltså en viktökning med +1,9 kg där SMM var 0,8kg, och fettprocent gick upp med +0,3%. Jag gick alltså upp i vikt med proteinpulvret och fick en större skelettmuskelmassa!

Reflektioner

En spontan reflektion är att jag var urless på smaken och även konsistensen på proteinshaken efter fem veckor. Jag provade även att blanda ut pulvret med yoghurt och blanda i färska jordgubbar, men det gjorde inte mycket i längden. Magen blev lite orolig med sporadiska magknip ibland också.

Så för min del kommer jag istället för att fortsätta med proteinpulvret att försöka öka mängden protein med hjälp av kyckling, fisk och bönor och baljväxter. Jag kommer försöka att ligga kvar på 90-100gram protein per dag, eftersom det ju faktiskt gav bra resultat!

Sammanfattning

  • Jag gick upp i vikt av proteinpulvret
  • Jag fick en ökad muskelmassa av proteinpulvret
  • Man tröttnar riktigt fort på smaken, så kan du få i dig proteinet genom maten är nog det att föredra i det långa loppet
  • Jag la om träningen litegrann under testet. Hur mycket det påverkade resultatet kan jag bara spekulera i, men jag tror den påverkan bara var ytterst liten

Slutligen

Vill du utvärdera dina resultat med tillskott av proteinpulver så kan jag i varje fall rekommendera mätning med InBody 770, registrera kosten i MyFinessPal och registrera träningen med Polar M400 och Polar Flow. Se länkar till tidigare artiklar om Polar och MyFitnessPal.

Har du testat proteinpulver – eller ska du testa? Vad är dina tankar? Återkoppla gärna här på träningsbloggen!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]