träningsmyter

Det förekommer en hel del myter och påståenden kring det mesta som rör träning och hälsa. Och ju fler träningsformer som dyker upp, desto fler myter verkar det uppstå. Det är väldigt lätt att ryckas med och kanske försöka hitta genvägar för att nå ett snabbare resultat. Därför tänkte jag nu försöka ge lite klarhet kring några av dessa vanliga träningsmyter.

 

Träningsmyt 1: ”Du får inte träningsvärk om du stretchar efter träningen”

Svar: Det finns inga belägg för att träningsvärken skulle utebli genom stretching.

Träningsmyt 2: ”Du måste äta direkt efter träningen”

Svar: Du behöver inte äta direkt efter träningen, men gör det gärna inom en timme om du är elitidrottare och ska träna igen samma dag eller på morgonen dagen efter.

Träningsmyt 3: ”Du bränner mer fett vid lågintensiv träning”

Svar: Stämmer, men då lågintensiv träning i sig ger en väldigt låg förbränning så bränner du totalt sett mer fett vid högintensiv träning. Som exempel kan jag ge vid 60 minuters hundpromenad förbränner jag (enligt Polar Beat och pulsband) ca. 150 kcal varav 45% är fettförbränning. Vid 30 minuters löpning förbränner jag (enligt Polar Beat och pulsband) ca. 400 kcal varav 30% är fettförbränning. Så den totala mängden fett som förbränns är högre vid kortare men högre intensitet på träningen. Läs mer om förbränning vid olika typer av aktiviteter här.

Träningsmyt 4: ”Du måste vila en dag efter ett hårt träningspass”

Svar: Detta beror helt på din träningsbakgrund. Har du en begränsad träningsbakgrund behöver du sannolikt en vilodag för att kroppen ska få en möjlighet till återhämtning och återuppbyggnad. Har du däremot en träningsbakgrund och erfarenhet av hårda träningspass är det bara att köra på. Det som är viktigt är variation, pulsering och periodisering av träningen för att få full effekt av den och även av återhämtningen.

Träningsmyt 5: ”Du kan lita på kalorimätaren på gymmet”

Svar: Enda chansen att få en någorlunda exakthet i kaloriförbränningen är om du har möjlighet att använda ett pulsband, ange din vikt, längd, kön, träningsbakgrund och typ av aktivitet. Kombinera gärna med ett pulsband med bluetooth kopplat till din smartphone. Jag har testat appen Polar Beat, läs mer om det här.

Träningsmyt 6: ”Du kan punktförbränna fett på magen genom bålträning”

Svar: Fel. Det finns ingen möjlighet att punktförbränna fett. Vad som sker är en fettförbränning i hela kroppen. Däremot kan man säga att fettet försvinner sist ifrån det stället det satt sig på först, vilket hos många är magen. Läs mer om bålträning här

Träningsmyt 7: ”Om du svettas mycket har du bra kondition”

Svar: Kroppens sätt att reglera temperaturen är bland annat genom att svettas. Ju mer du tränar ju bättre blir kroppen på att snabbt ställa om den inbyggda termostaten och börja reglera kroppstemperaturen. Därför upplever många som tränar mycket att det räcker att springa till bussen eller ta trapporna i rask takt för att bli genomsvett.

Träningsmyt 8: ”No pain no gain”

Svar: Du måste inte ta ut dig fullständigt varje pass och ha träningsvärk dagen efter för att träningen ska ge nått. Genom att variera antal set och repetitioner över tid med en viktförändring så kommer en utveckling att ske och träningen ger resultat. Däremot måste du öka belastningen i någon form för att en utveckling ska ske. Du kan inte köra på samma antal set och repetitioner med konstant vikt, då kommer du gradvis att försämra din styrka.

Träningsmyt 9: ”Styrketräning ger högst förbränning”

Svar: Hur hög förbränningen är beror på vilken puls du har vid respektive aktivitet. Under styrketräning blir det ofta en pulshöjande effekt vid själva insatsen, och en pulssänkande effekt mellan de olika övningarna. Under löpning har du en konstant puls och följaktligen en tämligen konstant förbränning. Så vill du ha en hög förbränning måste du alltså ha en hög puls.

Träningsmyt 10: ”Träning ger snabbast viktreducering”

Svar: En kombination av kost och motion ger mest effekt vid en tänkt viktreducering. Störst påverkan har dock kosten, då kosten står för 70% av påverkan och träningen för 30%. Däremot gör träningen att du ur ett hälsoperspektiv kommer att få så många fler fördelar att en kombination alltid är att föredra i det långa loppet. Glöm inte att alkohol är en mycket stor kalorikälla!

Träningsmyt 11: ”Du förbränner mer innan frukost”

Svar: Nej. Förbränningen är densamma oavsett om magen är tom eller ej. Förbränningen styrs av pulsen. Däremot ökar förbränningen om du tränar en solig och varm dag. Detta för att det innebär en ökad belastning och följaktligen även en pulsökning, som då ger en ökad förbränning.

Träningsmyt 12: ”Muskler väger mer än fett”

Svar: Nej, 1 kg muskler väger lika mycket som 1 kg fett. Däremot är densiteten olika så till vida att muskelceller är mer kompakta än fettceller. Det innebär att fett tar större plats än muskler. På så sätt så kan vikten vara oförändrad men man kan se mer slimmad ut.
 
Det här var några myter kring träning som förekommer i olika varianter. Det finns en mängd andra myter som jag medvetet valt bort, de får komma med i nästa inlägg om myter kring träning. Har du någon träningsmyt eller påstående som du vill att jag skriver om? Kommentera gärna längst ner på sidan!