[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hur fungerar kaloriförbränningen?
Många gånger får jag frågan ”hur mycket kalorier förbränner jag när jag promenerar” eller ”hur mycket förbränner jag när jag styrketränar”? Eller hur mycket kalorier innehåller ett glas vin – eller ett wienerbröd?! Hur fungerar kaloriförbränningen egentligen?
Mitt svar på dessa och liknande frågor är generellt – skaffa dig den kunskapen själv så att du är delaktig i din egen kunskapsinhämtning. Det vill säga, istället för att fråga andra och få olika svar – och i princip vänta på ett svar som ”passar dig” – så tycker jag att du själv ska lära dig!

När förbränner jag vad?

Det är så olika förutsättningar när det gäller förbränning (se tidigare inlägg), men principen bygger på att så hög puls under så lång tid som möjligt ger högst förbränning. Detta eftersom förbränningen är i princip linjär i förhållande till din puls. Du ska däremot ha i åtanke att det du förbränner varierar i förhållande till intensiteten. Det betyder att vid 50-70% av din maximala puls har du en högre förbränning av fett, än vid exempelvis 75-90% av din maximala puls då du har en högre förbränning av kolhydrater. Anledningen till detta är att det tar olika lång tid för din kropp att omvandla fett (långsamt) och kolhydrater (snabbt) till energi för din kropp.

Vad påverkar förbränningen?

Din ålder påverkar förbränningen, yngre personer förbränner mer än vad äldre personer gör beroende på olika hög ämnesomsättning. Killar förbränner oftast mer än vad tjejer gör beroende på att killar oftast har en högre andel muskelmassa, vilket bidrar till en högre energiförbrukning och då en högre förbränning. Tyngre personer förbränner mer än vad lättare personer gör eftersom det går åt mer energi för kroppen att förflytta och hålla igång en större massa (vikt) än en mindre massa. Därför är det inte alls ovanligt att många överviktiga som börjar promenera regelbundet tappar mycket vikt i början (hög vikt och hög puls pga. dålig kondition) för att sedan börja stagnera i viktnedgången (lägre vikt och lägre puls pga. bättre kondition).

Vad göra för att bibehålla en hög förbränning?

Ha koll på din puls med en pulsklocka vid olika aktiviteter för att få en insikt i vilken puls som krävs vid exempelvis promenader, raska promenader eller löpning och styrketräning. Jämför dina olika träningspass över tid för att se hur pulsen blir lägre vartefter din kondition förbättras. Ange rätt vikt, ålder och kön i klockan för att undvika de vanligaste felkällorna. Numera kan  i princip alla pulsklockor ange vilken förbränning som uppnåtts vid olika aktiviteter för att du ska kunna se skillnaderna i förbränningen. Då vet du hur mycket du förbränner när du promenerar eller styrketränar!

Vad göra för att påverka kaloriintaget?

Den absolut största påverkan för en eventuell viktreducering är kaloriintaget. För att hålla koll på och även skapa en kunskap om vad olika näringskällor innehåller så måste du göra aktiva val när det gäller din kost. Enklast är att registrera dina måltider i någon form av kostdataprogram. Det finns en hel uppsjö av olika leverantörer av program och appar. Själv har sedan en tid använt mig av en app som heter MyFitnessPal. En gratis app med möjlighet till registrering i smartphone, läsplatta och dator. Du kan ange din ålder, vikt, kön, träning, status, och skapa målsättningar gällande din kost och vikt. Appen hämtar även data från Hälsoappen i iPhone 6 och en hel del andra träningsappar. Genom att registrera din kost så får du en kunskap om kalorimängden i olika livsmedel och kan göra ett aktivt val när det gäller ditt kaloriintag. Då vet du även hur mycket kalorier ett glas vin eller ett wienerbröd innehåller!
Jag har själv provat MyfitnessPal under en och halv månad nu och gillar att den är gratis och alltid är uppdaterad i såväl min iPhone, iPad och dator. Jag kan därför registrera mina måltider oavsett var jag är och på den plattform som finns tillgänglig. Appen kommer ihåg mina senaste livsmedel och måltider, och jag kan skapa egna recept manuellt eller via en länk till ett recept på nätet. Den hämtar in mina steg ifrån Hälsoappen i min iPhone och drar ifrån den förbränningen automatiskt i förhållande till dagens kaloriintag.
Jag kommer inom kort även att skriva en recension om hur Polar M400 och Polar Flow fungerar ihop med MyFitnessPal, vilket är ett koncept som tilltalar mig oerhört och känns som en kanonlösning för en komplett registrering av kost och träning![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”4182,4183,4184,4185,4186,4187″ layout=”4″ gallery_style=”2″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self”][/vc_column][/vc_row]