[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pulsbaserad träning
För att få ett svar på om jag kan påverka min kondition gjorde jag följande högst ovetenskapliga test. Vilade från all träning under tre veckor. Därefter startade jag min träning genom att springa ett förprogrammerat program på löpbandet två ggr/vecka. Programmet har varit samma under denna testperiod och träningstiden för programmet är 60 minuter. Under dessa 60 minuter varierar löpbandet hastighet och lutning av bandet. Hastigheten varierar mellan 6 och 11 km/h och lutningen mellan 3 och 10 %.

Testet

Testet pågick under tre veckor och genomfördes vid två tillfällen per vecka, fördelat på onsdagar och söndagar. Pulsen mättes med en Polar M400 (läs min recension av Polar M400) och på så sätt fick jag reda på maxpuls och minpuls, genomsnittlig puls samt kaloriförbränning.
Här kommer resultaten från dessa sex träningspass.
[table id=13 /]

[/vc_column_text][divider custom_height=”40″][image_with_animation image_url=”4740″ alignment=”center”][divider custom_height=”40″][vc_column_text]

Resultatet

Utan att ta hänsyn till andra aktiviteter, sömn, kost, stress osv. kan jag ändå konstatera att det går att förbättra konditionen på så kort tid som tre veckor med endast två löpträningar per vecka. Hur kan jag då anta att min kondition blivit bättre? Jo med tanke på att såväl min maxpuls och den genomsnittliga pulsen har sjunkit och där av även kaloriförbränning kan jag konstatera följande. Mitt hjärta klarar av att pumpa ut mer syresatt blod på färre antal slag för att matcha den energiförbrukning som krävs vid den belastningen. Sannolikt är det också så att detta inte kommer att fortgå då jag någonstans kommer att sluta utveckla konditionen för att belastningen är för låg. Kroppen har då anpassat sig till rådande förhållanden och måste utsättas för en högre belastning i form av ökad hastighet, ökad lutning på bandet eller en längre träningstid än 60 minuter.
Det här brukar även uppstå vid situationer där personer jag hjälper med viktreducering, dvs. i början när vederbörande är dåligt tränad och har en hög vikt så blir följaktligen förbränningen högre pga. hög puls. Vartefter träningen fortgår så förbättras konditionen och ofta inträffar även en viktreducering i samband med ökad träning detta medför då att kaloriförbränningen minskar i samma takt som konditionen förbättras. Om inte belastningen i träningen ökar för att hålla en högre puls under träningspassen.

Sammanfattningsvis

Med andra ord så är pulsen en god indikation på hur det står till med konditionen för den enskilde individen. Man får ofta höra uttrycket ”easy come – easy go” eller att kondition är färskvara och ett livslångt åtagande. Men det kan det vara värt då man oftast mår bättre, orkar mera och blir piggare av träningen!
Hör gärna av dig om du testar något liknande och berätta hur det gått för dig i dina försök att förbättra din kondition![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]