Är det tungt att komma igång med löpträningen?

Förbättra din kondition
Om träningen har legat nere en längre tid kan det ibland vara bra att helt enkelt börja om från början. Det misstaget många gör när de bestämt sej för att återuppta träningen är att köra igång till 110% direkt och förvänta sig resultat fort. Men tyvärr så brukar träningsmotivationen försvinna ut genom dörren igen ganska fort då man inser att man visst inte är i närheten av den form man en gång haft. Känner du igen dig?
För att istället tänka lite långsiktigt (och realistiskt) är det bättre att börja lite försiktigare och öka träningsdosen successivt. Lär dig krypa innan du börjar gå brukar man ju säga! Därför kan det vara vettigt att till och med börja med promenader eller powerwalks till en början, för att sedan ge sig på löpningen igen.
Jag har tidigare skrivit om hur man kommer igång med promenader, du som inte känner dig redo för att börja löpträna riktigt än kan börja där och köra vidare på detta program efter de första 10 veckorna. Men har du kommit en bit på vägen med träningen så kommer här nedan ett 10 veckors upplägg för löpträning uppdelat på 3-4 pass i veckan.
För att veta vilken fart man ska hålla kan man säga som så att under löpningen ska du kunna prata med kortare pauser för att hämta andan. Ett bra hjälpmedel är en pulsklocka och pulsband, gärna tillsammans med en app i din smartphone. på så sätt får du reda på din puls, förbränning och distans. Du kan även få snitt-tider, split-tider, karta och sammanställningar över tid för att kunna följa din egen utveckling under tiden som du tränar.

10 veckors löpprogram

(ladda ner och skriv ut det HÄR)
[table id=2 /]
[table id=3 /]
[table id=4 /]
[table id=5 /]
[table id=6 /]
[table id=7 /]
[table id=8 /]
[table id=9 /]
[table id=10 /]
[table id=11 /]
Hoppas detta program ger dig lite inspiration till att komma igång med joggingen. Lämna gärna en kommentar här nedan och berätta hur det går!