Vanligaste orsaken till att vi får in bokningar på vår mottagning är ont i ryggen eller ont i ländryggen. En av de mest förekommande besvären som inte orsakas av någon sjukdom. Ont i ryggen eller ryggont är vanligt förekommande och hänger många gånger ihop med arbetssituationen för de flesta.
Vad är orsaken till ont i ländryggen?
Olika former av lyft med armarna framför kroppen i kombination med rotation är den i särklass vanligaste orsaken till ryggont, ryggsmärta, ”ryggskott” eller ont i ryggen. En arbetsställning vi känner igen från de flesta moment i vår vardag, som t.ex. lyfta upp barnen, sätta in barnen i bilen, lyfta flyttkartonger, lägga in vinterdäcken i bagaget, första golfsvingarna på våren, skotta snö, räfsa löv. Listan kan göras hur lång som helst och du har säkert ännu fler exempel på hur just din smärta i ryggen uppstod.
Andra orsaker som kan ge smärta i ryggen är diskbråck, åldersförändringar i ryggraden, benskörhet, skolios, inklämningar, ischias. Uppsök alltid läkare om du har domningar, stickningar i benen, känselbortfall i benen, kissar på dig eller inte känner när du är kissnödig, ont i samband med ett fall eller en olycka!
Vad kan man göra för att behandla smärta i ländryggen?
Många gånger är ryggont ett övergående problem som många av oss upplever under delar av våra liv. Bortser vi från ovan beskrivna scenario där du bör uppsöka läkare så är rekommendationen för att behandla ryggont väldigt specifik utifrån person till person och en diagnos per individ är att föredra. Det finns olika terapeuter att rådfråga i detta fall och du kan träffa t.ex. en fysioterapeut, kiropraktor, naprapat eller en massör.
Några allmänna råd i de fall vi inte misstänker ett allvarligare scenario är att försöka fortsätta med dina vanliga aktiviteter i den mån det går. Förr i tiden rådde man att vila, vilket inte är fallet längre – tvärtom kan det göra att du blir sämre och att läktiden fördröjs. Försök att vara uppe, promenera och då gärna i lite obanad terräng eller i trappor. Detta för att få till en ökad rörlighet i ditt höftparti. Ta gärna några receptfria smärtstillande tabletter för att minska smärtan och komma igång med rörligheten. När smärtan börjar att avta så kan du börja med enkla rörlighetsövningar som t.ex. knäböj med armar rakt ut framför kroppen, höftresningar eller bäckenlyft. Här använder givetvis du de övningar du fått av den terapeut du eventuellt träffat tidigare.
Massage och kinesiologytape
En massör kan hjälpa till att mjuka upp de muskler i ryggen som ofta ”krampar” och begränsar din rörlighet. Massage i kombination med riktade cirkulationsövningar är en mycket effektiv kombination för att påskynda läkprocessen. Många upplever en mycket värmande och smärtstillande effekt när de blir tejpade i ländryggen med kinesiologytape. En ofarlig behandlingsmetod som ökar cirkulationen och ger värme dygnet runt i upp till en vecka. Lufta en halvdag och tejpa sedan på nytt. Här är ett bra exempel på en tejpning för ländryggen:
För denna typ av tejpning passar exempelvis Ares 5cm eller Kindmax 7,5cm bra!
När du känner att smärtan avtagit och din träning kan öka i intensitet så kom ihåg att jobba med förebyggande träning i framtiden. Välj att prioritera övningar för att öka bålstabiliteten och tänk på din hållning i vardagen, framför datorn och när du lyfter. Fortsätt jobba med aktiv rörlighet och stretching för inte bli stelare med stigande ålder och kom ihåg att är du det minsta tveksam i samband med ont i ryggen så kontakta sjukvården!