ont-i-revben
En inte alltför ovanlig idrottsskada är yttre våld mot revben. Ofta förekommande i kontaktidrotter med slag och sparkar involverade som kampsport och boxning. Men förekommer även inom bollsporter som handboll, fotboll, innebandy och hockey i olika tacklingssituationer. Vilket ofta kan resultera i ett brutet revben eller en spricka i ett revben.

Vad är orsaken till ont i revbenen?

Vanligaste orsaken är dock att man har ramlat eller halkat i vardagen. Det kan vara att man snubblat på en mattkant, halkat på en isfläck eller tagit ett felsteg i trappan. Olyckan händer fort och du hinner inte reagera och landar olyckligt och slår i dina revben. Vad som händer är att bröstkorgen och följaktligen revbenen utsätts för ett yttre våld och då uppstår ett brott på ett eller flera revben alternativt att en spricka uppstår i ett eller flera revben.

Vilka symtom kan upplevas i samband med smärta i revbenen?

  • en uppenbar smärta på eller i närheten av det eller de revben som utsatts
  • ont när du andas
  • ont när du hostar
  • ont när du skrattar
  • ont när du nyser

I princip en påtaglig smärta när du använder andning och magmuskulaturen. Du upplever säkert även en smärta när du ligger ner och ska resa dig eller byta position i sängen. Många gånger upplever man en smärta i samband med själva revbensbrottet sedan dämpas smärtan något de första dagarna för att sedan öka påtagligt kommande dagar (upp till en vecka). Därefter avtar smärtan och den brukar avta helt efter 5-8 veckor.

Vilken behandling kan jag använda mig av i samband med ont i revbenen?

Ett revbensbrott läker av sig självt i de flesta fall utom i de fall där ett flertal revben i bröstkorgen är utsatta. Då måste det till en operation. Kontakta alltid läkare om du är det minsta tveksam! Under läkningen kan du äta receptfria smärtstillande tabletter. Försök att hålla igång och röra på dig efter förmåga, undvik att ligga till sängs för mycket. Komplettera gärna med tejpning av revbenen. Då kinesiologytape är ett bra komplement för att påskynda läkprocessen och minska smärtan så upplever många en påtaglig effekt gällande smärtlindring.

Hur tejpar jag vid smärta i revbenen?

Kinesiologytape används på två olika sätt vid tejpning av revben och smärta i revbenen. Under den akuta fasen dag1-3 så använder vi oss av en dränagetejpning för att minska svullnaden och smärtan enligt följande:
revben1
Under den subakuta fasen använder vi oss av en cirkulationshöjande tejpning för att öka cirkulationen och påskynda läkprocessen och minska smärtan enligt följande:
spricka i revbenet
Prova gärna kinesiologytape som ett komplement till smärtstillande under läktiden. Kinesiologytape är helt ofarligt som behandlingsmetod och innehåller inga tillsatser eller läkemedel. Har använts under lång tid i framförallt Asien men har de sista tio åren kommit mycket starkt även i Europa.