Har du ont på utsidan av knät? Då kan det vara ett s.k. löparknä!

rehab-av-loparkna (1)

Vad menas med löparknä?

När man får ont på utsidan av knät eller smärta i mjukdelarna på utsidan av knäna så kallas det ofta för löparknä (Iliotibialbandssyndrom) och kan uppkomma i samband med överansträngning.

Löparknä drabbar oftast långdistanslöpare, därav namnet. Många gånger uppkommer det när löpningen påbörjas eller när en upptrappning av träningen sker, men det kan även drabba t.ex. cyklister, skidåkare och tyngdlyftare.

Problemen uppstår på grund av att senan som går längs utsidan av låret, IT-bandet, orsakar friktion och inflammation i en bursa (slemsäck) på utsidan av knät, över lårbenets epikondyl. Många gånger kommer besvären vid löpning i nedförsbackar, och vid fristilsskidåkning är risken för överbelastning och inflammation stor. Löparknä upplevs oftast som en påtaglig smärta på utsidan av knät.

Vad gör man åt det?

För att bli av med problemen räcker det ofta att släppa på träningen, köra någon form av alternativ träning som t.ex. Crosstrainer och kombinera detta med stretching och eventuellt något antiinflammatoriskt läkemedel. Liniment kan också användas för att lindra smärtan.

Är det farligt att träna på när man har ont på utsidan av knät?

Om man tränar på som vanligt är risken stor att rehabiliteringen kommer ta lång tid. Påbörja alternativ träning och stretching i kombination med riktade träningsövningar och idrottsmassage omgående för att påverka rehabiliteringen positivt. Stegra belastningen successivt över tid, men räkna med 6-8 veckor.

För att minska besvären vid ont på utsidan av knät så se till att öka cirkulationen mellan träning och massage genom att tejpa med kinesiologytape för ökad cirkulation dygnet runt. Vill du få fler tips kan du läsa vårt inlägg om rehab av löparknä.