[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Test av Polar M400
Jag tycker att något som verkligen kan liva upp träningspassen och tillföra lite behövlig extra motivation emellanåt är teknikprylar i form av träningshjälpmedel. Jag har använt mig av Polars produkter under flera år, och passade därför på att köpa  mig en Polar M400, som är en sportklocka med pulsmätare. Nu har jag använt den ett tag och tänkte därför skriva ihop en recension av den, ifall det är fler av er som – liksom jag – uppskattar sån här teknik.
Jag har använt mig av en Polar RS200 (pulsmätare) sedan 2007 och upplevt att den fyllt de behov som jag haft gällande pulsmätning. Redan då fanns möjligheten till mätning av sträcka och km/h med tillhörande fotpod. När Polar Beat-appen släpptes så laddade jag ner den och ett Polar H7 pulsband införskaffades. Fördelen med det pulsbandet är att det fungerar ihop med både min Polar RS200 och min iPhone 6, utöver konditionsapparaterna på gymmet, då H7 har både khz och Bluetooth-kommunikation.

Polar M400

När nu Polar M400 släpptes så hade jag en tid gått och funderat över att skaffa ett så kallat aktivitetsband som har blivit populärt den senaste tiden. Där har utvecklingen skett explosionsartat sista 6 månaderna. Jag har sneglat på ett flertal varianter, och övervägde att hålla mig till Polar och deras aktivitetsband Loop. Men med tanke på att Polar M400 även innehåller en aktivitetsmätare så skippade jag aktivitetsbandet och slog till på en ny pulsklocka från Polar istället!

Funktioner

Funktionerna i klockan är de som man är van vid när det gäller tidtagning, varvtider, splittider, hastigheter och sträckor tack vare den inbyggda GPS:n. Nu får du även höjdmeter utför och uppför. Du kan spara favoritsträckor och programmera in intervaller baserade på tid eller sträcka. Du kan även lägga in dina favoritsporter som t.ex. styrketräning, löpning, löpband, spinning etc. Du anger i vilken grad du är aktiv och så får du en aktivitetsstapel som ska ”fyllas” under dagen med aktiviteter. Blir du passiv så får du en aktivitetsvarning – ”det är dags att röra på sig”.
(För en fullständig teknisk specifikation, läs mer här: Polar M400)

Extratjänster

Tillsammans med Polar M400 använder du appen Polar Flow, där du synkar dina aktiviteter under dagen. Även nattens sömn registreras om du sover med klockan på dig. Du kan ange vikt och hur du mår varje dag i appen också. Det är tvåvägskommunikation mellan Polar Flow och Polar M400, så dina aktiviteter synkas oavsett var du registrerar dom. Tyvärr så har inte Polar Beat tvåvägskommunikation ännu så de pass som registreras i Polar Flow och Polar M400 dyker inte upp i Polar Beat. Du kan heller inte registrera sträcka direkt i Polar M400 ifall du tränat på t.ex. löpband eller cykel inomhus ännu. Enligt uppgift så kommer det en uppdatering av programvaror under Q1 2015. Båda apparna har en koppling till var sin egen hemsida, Polar Flow och Polar Personal Trainer där du hittar ytterligare information om dina olika träningspass. Där kan du se all samlad information för respektive träningspass, sammanställa statistik för din träning. Du kan även lägga till och redigera dina träningspass manuellt där.

Slutbetyg

Jag gillar Polar M400 då jag vill ha mycket information i en klocka med möjlighet att själv påverka innehållet. Jag kan välja utseende på displayen under passet och även klockdisplayen kan anpassas efter några utvalda varianter. Klockan innehåller de funktioner jag eftersöker och fyller det behov som finns i de olika träningsformer jag utför. Batteriet håller bra och laddas via en microUSB kabel. Klockan finns i vitt eller svart. Armbandet är lite brett för min smak men funkar helt ok. Förhoppningen är att det håller lite längre än Polar RS200 som armbandet gärna sprack på efter ett par år.
Jag saknar den information som finns i Polar Beat i Polar Flow. Optimalt hade varit en kombination med tvåvägskommunikation i båda samt en kombination av websidorna Polar Flow och Polar Personaltrainer. Men man kan alltid önska så får vi vad som händer med framtida uppdateringar. Glädjande nog har Polar en koppling på gång till hälsoappen MyFitnessPal. Något som jag har saknat men som är på gång i slutet av februari 2015 enligt uppgift. Håll utkik efter min test av MyFitnessPal och kombinationen med Polar M400 och Polar Flow.
Men jag vill ändå avsluta med att säga att jag är helt nöjd hittills med mitt köp och använder den dygnet runt sedan inköpet. Tyvärr så har Polar haft en del strul med synkningen av Polar M400 och Polar Flow trots uppdateringar men supporten jobbar enligt uppgift på att lösa problemen.
Har du tips på någon träningsapp eller liknande som du vill att vi ska testa? Kommentera gärna!
Edit 2015-03-09: Polar har i dagarna släppt en koppling till MyFitnessPal.[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”20″][vc_column_text]

Sammanfattning

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][fancy-ul icon_type=”font_icon” icon=”icon-plus” color=”Accent-Color”]

  • välkänt produktmärke
  • samma menystruktur som tidigare produkter
  • många inbyggda funktioner i klockan
  • möjlighet att själv programmera display i klockan
  • inbyggd aktivitetsmätare

[/fancy-ul][/vc_column][vc_column width=”1/3″][fancy-ul icon_type=”font_icon” icon=”icon-minus” color=”Accent-Color”]

  • synkningen mellan klockan och appen är inte helt 100%
  • inte möjligt att lägga in distans manuellt i klockan eller appen
  • inte tvåvägskommunikation med Polar Beat appen
  • aningen för brett armband
  • ingen koppling till kost-appar som t.ex.MyFitnessPal

[/fancy-ul][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Screenshots

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”20″][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”4118,4119,4120,4121,4122,4123,4124″ flexible_slider_height=”true” layout=”4″ gallery_style=”2″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self”][/vc_column][/vc_row]