Våren är här och önskan att komma ut och springa är mer påtaglig än annars. Känslan att ge sig ut en vårdag med solen i ansiktet är nog bland de mest inspirerande träningspassen man upplever.
Tyvärr brukar den inspiration och det engagemang som uppstår under vårkanten resultera i en ökad träningsmängd och då även en del överbelastningar. Absolut vanligaste problemet så här års är ont i benhinnorna. Det är inte alls ovanligt i samband med ökad träningsmängd och/eller underlagsbyte och/eller skobyte. Därför tänkte jag tipsa om några saker som du kan tänka på för att undvika att få ont i benhinnorna.
1. Träningsmängd
Försök alltid att trappa upp din utomhusträning gradvis under några veckor. Öka inte antalet pass i samma takt som antalet soliga dagar, utan ha en strategi när det gäller ökning av antal kilometer och antal träningspass. Öka träningsmängden under en 4-6 veckors period så brukar kroppen anpassa sig på ett bra sätt till den belastningsökningen.
2. Underlag
Har du sprungit mycket löpband under vintern eller i dubbade löpskor och sedan går över till att springa mer asfalt i väntan på att det ska torka upp i motionsspåret så brukar benhinnorna göra sig påminda. Principen är densamma här att vänja kroppen och framförallt benhinnorna vid ett nytt underlag. Många upplever att löpbandet trots allt ger en dämpande effekt i jämförelse med ren asfaltslöpning. Ett inte allt för ovanligt scenario är att gå från konstgräs till naturgräs, gymnastikgolv till gräsplaner, inomhusbanor till utomhusbanor inom friidrott. Men skifta underlag successivt under 4-6 veckor så brukar benhinnorna acceptera det med.
3. Skor
Alltid lika roligt att starta upp säsongen med nya löparskor. Problemet är att bytet ofta sker tvärt och benhinnorna hinner inte alltid med att anpassa sig till de nya skorna. Samma sak här att variera skor under en tid innan bytet blir konstant. Mitt råd är att alltid ha två par skor igång. Det vill säga att när ditt första par skor är cirka 6 månader köper du ett par till och börjar använda det. När första paret är ett år gammalt lägger du undan dom och skaffar ett nytt par. Fortsätter med par nr. 2 i ytterligare sex månader innan det är dags att byta. På så sätt så har du hela tiden två par igång som aldrig blir äldre än ett år och det blir inga tvära byten. En fördel är att hålla sig till ett märke och modell som man trivs så blir inte omställningen speciellt stor.
Vill du ha tips på hur du tejpar benhinnor med kinesiologytape för att lindra smärtan eller förslag på rehabprogram för dina benhinnor så hittar du det här:
- Vad gör man vid ont i benhinnorna?
- Är det farligt att träna med ont i benhinnorna?
- Tejpa benhinnorna
Vi har också en suverän guide med träningsprogram och tejpinstruktioner för benhinneinflammation, ladda ner den här nedan!
[sociallocker id=”4274″]
Creativ Friskvårds Rehabguide vid Benhinneinflammation
[/sociallocker]