[vc_row][vc_column][vc_column_text]

vo2-maxtest-pa-cykel

Vad är ett VO2 max test på cykel och hur går det till?

Det är en vanligt förekommande fråga jag får i min roll som fystränare och även som personlig tränare. Med detta inlägg tänkte jag beskriva hur det går till när jag utför dessa tester på Linköping Health Care. Där testar vi primärt elitidrottare i Linköping Hockey Club och Linköping Fotboll Club men även andra elitidrottare och motionärer.
Många vill veta om träningen de bedriver ger önskat resultat och vill kunna mäta förändringar i sin utveckling. Med hjälp av en Monark LC4, en varvtalsoberoende wattergometer som styrs externt via USB och en dator med tillhörande programvara så väljer vi och får en given belastning. På så sätt så blir det samma förutsättningar när du testas kommande gånger.
Genom denna utrustning får vi en styrning av belastningen enligt önskemål utöver detta så används även Cosmed Fitmate PRO för att mäta syreförbrukningen under testet. Den apparaten jämför syrehalten i rummet med utandningsluften och på så sätt kan den räkna ut syreförbrukningen under testet.
[/vc_column_text][divider custom_height=”40″][vc_gallery type=”image_grid” images=”4746,4745,4744,4743″ layout=”4″ gallery_style=”1″][divider custom_height=”40″][vc_column_text]Det var lite kort om själva testutrustningen och här kommer en beskrivning av hur testet går till.
Du ska inte ha tränat hårt samma dag eller dagen före testet, gärna några timmar sedan du ätit eller druckit kaffe (koffein). Jag informerar om testets förutsättningar och belastning. För män gäller ett 30w protokoll. Du startar på en belastning av 15w som efter 1 minut ökas med 1watt varannan sekund. För kvinnor gäller ett 20w protokoll som efter 1 minut ökas med 1watt varannan minut.
Vi provar ut höjden på styre och sadel och du får även ta på dig ett pulsband som är kopplat till Fitmate PRO. Efter det så kommer jag att sätta på dig andningsmasken som har en turbin som mäter andningsfrekvens och en slang som mäter syrehalten inkopplat fram på masken. Vi kontrollerar att masken är tät och inte drar tjuvluft. Viktigt att masken sitter tätt (den finns i tre olika storlekar).
När utrustningen är på plats och programvaran har startats igång så är instruktionerna att du ska cykla med en kadens eller varvtal om 85 varv/min och hålla på så länge du orkar hålla den farten.
I början känns belastningen väldigt lätt men efter en minut börjar belastningen öka med 1watt varannan minut. Detta kan jämföras med att trampa med bibehållen fart uppför en backe. Vartefter tiden går ökar belastningen och när vi börjar närma oss tio minuters cykling har pulsen kommit upp och mjölksyran börjar göra sig påmind i låren. Nu är det viktigt att bibehålla farten (kadensen) hela tiden tills du inte orkar längre. Under hela testen registreras belastningen (watt), tiden, pulsen men även mätning av syreförbrukningen, andningsfrekvens. När farten sjunker under 80 varv/minut avbryter vi testet och jag avslutar testprogrammen. Viktigt att behålla masken på ca 1 minut efter att testet är slut för att få med sista värdet på syreförbrukningen. När 1 minut gåt tar jag av masken och pulsbandet. Allting rengörs och desinficeras inför nästa test.
Efter genomförd test skrivs testprotokollen ut och vi går gemensamt igenom resultaten och du får förslag på träningsupplägg och i vilka pulszoner du kan bedriva olika typer av träning. Men framförallt får vi fram din maximala syreupptagningsförmåga i förhållande till din kroppsvikt!
Se exempel på protokoll här:
[/vc_column_text][divider custom_height=”40″][vc_gallery type=”image_grid” images=”4749,4750,4751″ layout=”4″ gallery_style=”1″][divider custom_height=”40″][vc_column_text]Den här testen är att betrakta som ansträngande och det är ett maximalt test. Inget för dig som är otränad, sjuk eller har andra medicinska problem som föranleder att du inte bör testas. Det finns även möjlighet att göra ett submaximalt test där belastningen uppgår till 85% av ett förväntat max. Jag kommer även att beskriva hur ett VO2 maxtest på löpband går till då det blir ett mer rättvisande resultat för löpare och bollsporter. Cykeltestet är ett test som alla kan genomföra till skillnad mot löpbandstestet som passar mer för personer med löpvana.
Kort sagt en kort beskrivning av ett VO2 maxtest och hur det går till. Personligen upplevde jag testet jobbigt för benen då jag har ringa träningsbakgrund från cykling och jag kom inte upp i samma puls som när jag springer. Men skam den som ger sig, jag har ett resultat och kan med fördel testa igen efter vinterträningen för att få ett mått på min utveckling av mitt VO2 max![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]